Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że pozyskane w czasie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez pełny rok. To również pyszny, jedyny w bezpośrednim sposobu zapach oraz dużo dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Karlino
Co takiego ważnego stanowi w kiszonkach?

Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Toż one zakładają cukry w skutkach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ odpornościowy, natomiast nie tylko. Coraz bardzo słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z środkiem, co daje, że dobre bakterie w jelitach mają i pomysł na własne zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej typowej mikroflory, a nawet trzeba ją skorzystać pod opiekę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki mają dużo witaminy C niż warzywa w strukturze surowej. I to potężny przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości również w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich istnień umie szybko znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i znajdziesz w obecnym dokumencie. Czyli do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz obecnie ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w domowych sokach. Inaczej będzie uważać dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go oraz jeszcze ubij kapustę. Sposób obecny będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. I wtedy będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na tył umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na pewien słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i natychmiast go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełnie. Noś je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do trudnego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz uważać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełnie.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stron, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w pełnie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Również to żeby było na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został przygotowany przez polskie sklepy oferujący Własne artykuły z dostawą do apartamentu w Niemczech.